Bayrak ve Direği
Bayrak ve Direği
Bayrak Direkleri Galvaniz Yada Kalite Paslanmaz Çelikten, v Şekliyle e Dıştan İpli (Klasik Sistem) 5 Metreden 100 Metreye Kadar İmal Edilir.
Bayrak Direği Yan Aparatlar Hariç, Gövde ve Sabitleme Ankrajı Olmak Üzere İki Ana Parçadan Oluşur. Sabitleme Ankrajı Toprağa Gömülür, Direk Gövdesi Flanş Yardımıyla Ankraja Vidalanarak Montajı Yapılır. AISI 304 – 304L -316 İçten İpli (Sonsuz Tepe Döner Sistem)
NEDEN BAYRAK DİREĞİ Bayrak, Bir Ülkeyi veya Kurumu Temsil Eden Semboldür. Bir Yerin Kime Ait Olduğunu Göstermek, Düşmanları Korkutmak, Halka Gurur, Coşku Vermek ve Süsleme Yapmak Amacıyla Kullanılır. Bayrak Olabildiğince İhtişamlı ve Yüksekte Durması Gerekir. Ülkenin Simgesi, Bir Kurumun Temsilcisi Olan Bayrak Direği’de Basit Olmamalıdır. O Yüzdenden Doruk Bayrak Direği Ürünlerinde Arge Çalışmaları Yaparak, Bayrak Direğinin En Güzel ve En Kullanışlı Hali Olan Tepe Döner Sisteminde Patent Almıştır. Doruk Bayrak Direği, Bayrak Yönetmenliğine Uygun, Kalitede ve Standartlarda Ekonomik Direkler Üretmektedir. |
Bayrak direği isteğe bağlı galvaniz, paslanmaz, boyalı olarak istenilen boyda;
– Boğumlu (Redüksiyon Birleştirme
– Dairesel Kesitli Konik
– Poligon Kesitli Konik (Çoklu Köşeli)
Olmak Üzere 3 Çeşit İmal Edilir.
Bayrak Direğine Klasik Sistem (Dıştan İpli) Yada Tepe Döner Sistem (içten İpli) Aksesuarları Takılarak Sabitleme Ankrajıyla Birlikte Tüketiciye Sunulur.
AISI 304 – 304l ve 316 Kalite Paslanmaz Çelikten İmal Edilir.
– Boğumlu (redüksiyon birleştirme)
– Konik (dairesel kesitli)
– Poligon Kesitli
Olarak Tercih Edebilirsiniz
Paslanmaz Bayrak Direkleri Satine veya Polisajlı Olabilir. Şıklığı Sayesinde En Çok Tercih Edilen Bayrak Direkleridir.
Paslanmaz Bayrak Direğinde Bayrağı Göndere 2 Yolla Çekebilirsiniz ;
1- Tepe Döner Sistem (içten İpli)
2- Klasik Sistem (dıştan İpli)
Paslanmaz Çelik Sac Korozyana Karşı Dayanımı Mükemmeldir Dolayısıyla Bozulmadan Çok Uzun Yıllar Kullanabilirsiniz. Ayrıca Şık Görüntüsü Vardır.
PASLANMAZ DİREK APARATLARI
Tepe Dönerli Bayrak Direği– Paslanmaz Bayrak Direği Gövdesi | Dıştan İpli Bayrak Direği– Paslanmaz bayrak direği gövdesi |
Galvanizli Bayrak Direkleri ST37 Kalitede Sacın Sıcak Daldırma Galvaniz Kaplanmasıyla İmal Edilir. Galvaniz Bayrak Direği 12 Yıla Kadar Paslanmaz Garantisi Vardır.
– Boğumlu (redüksiyon Birleştirme)
– Konik, Dairesel Kesitli
– Konik, Poligon Kesitli (çoklu Köşeli)
Olarak Tercih Edebilirsiniz.
Galvaniz Bayrak Direğinde Bayrağı Göndere 2 Yolla Çekebilirsiniz ;
1- Tepe Döner Sistem (içten İpli)
2- Klasik Sistem (dıştan İpli)
Sıcak Daldırma Kaplama İşlemi; Erimiş Çinkoya Malzemenin Daldırılarak Kaplanma İşidir. Bu Sayede Malzemenin Korozyana Karşı Korunması Sağlanır.. Galvanizle Kaplama Yapılmış Sac Metalik Renk Alır.
GALVANİZ DİREK APARATLARI
Tepe Dönerli Bayrak Direği– Galvaniz Bayrak Direği Gövdesi | Dıştan İpli Bayrak Direği– Paslanmaz Bayrak Direği Gövdesi |
18 Metre ve Üstü Direkler Büyük Direk Diye Adlandırılır. Paslanmaz Çelik Yada Galvaniz Olarak Tercih Edilebilir. Bayrak Göndere Elektrikli Motor Yada Irgat Sistem Sayesinde Çekilir.
Motorlu Sistem: Bayrağın Göndere Otomatik (Elektrikli Motor) Olarak Çekme Sistemidir.
Irgatlı Sistem: Bayrağın Göndere Manuel, Kol Yardımıyla Çekme Sistemidir.
18 ve 25 metre Arası Direklere Irgat Sistemi 25 metre Üstü Direklere Motorlu Sistem Kullanılır.
BÜYÜK DİREK APARATLARI
Motorlu (Asansörlü) Sistem– Bayrak Direği Gövdesi | Irgatlı sistem– Bayrak Direği Gövdesi |
1. Klasik Sistem (dıştan İpli):
Klasik Sistem (dıştan ipli), Direk Gövdesinin Dışındaki İp Yardımıyla Bayrağın Göndere Çekme Sistemdir.
Direk Gövdesine Bağlı Makara ve İpi Sabitlemeye Yarayan KoçboynuzuAparatından Oluşur.
Klasik Sistem’le (dıştan İpli) Göndere Çekme
Klasik Sistem (dıştan İpli) Göndere Çekme Metodu;Direk Üzerinde Direkle Birlikte Gelen İpin Ucuna Bayrağın Üst ve Alt Kısmını Resimdeki Gibi Bağlayınız re Üst Makaraya Bayrağı Yaklaştırıp İyice Gerin. Aşağıda Kalan İpin İki Ucunu Koçboynuzu Aparatına Bağlayın.
Yıpranmış Bayrak İpini Kazaya Sebep Vermemesi İçin Kopmadan Önce Yenileyiniz. Bayrak Direğinde Kullanılan İp 6mm Gemici İpten Oluşur. Bayrak Direğindeki İp, Bayrak Direği Boyunun İki Katıdır.
2.Tepe Döner Sistem (içten İpli):
Tepe döner sistem, direk gövdesinin içinde aparatlar yardımıyla saklanan halatlı bayrak çekme sistemidir. Direk Tepesindeki rulman yatağı sayesinde bayrak, rüzgar yönünde dönerek bayrağın direğe dolaşması engellenir.
Klasik sistemin tersine daha kullanışlıdır. Tepesindeki küre ve sabitleme boncuğu sayesinde daha şık görüntü verir. Yüksek irtifalı direklerde halat çekme aparatı yada asansör sistemi kullanılarak bayrak göndere çekilir.
İstenildiğinde imalat aşamasında çift flanş kullanılarak bayrak direğinin yatması sağlanarak daha kolay müdahale edilir.
Tepe Döner Sistem Aparatları
1. Sonsuz tepe döner makarası
2. Tepe döner kapağı (küre)
3. Bayrak germe aparatı (isteğe bağlı)
4. Bayrak sabitleme boncuğu
5. Bayrak çekme aparatı (yüksek ölçüler için)
6. Çelik halat isteğe bağlı
Tepe döner Sistem’le (içten İpli) Göndere Çekme
Tepe Döner (içten İpli) göndere çekme metodu; Direk kapağındaki vidaları sökerek kapağı açın (Bkz. resim1) içerideki ip yada çelik halatı boşaltıp ipi indirin.
Direk üzerinde direkle birlikte gelen makara sisteminde bağlı olan ipi (tercihen çelik halatın) bayrağın üst kısmına bağlayın (Bkz. resim2) direkle birlikte gelen boncuk sistemini direğin tepe noktasından geçirin sonra bayrağın alt kısmına bağlayın (Bkz. resim3) sonra direği göndere çekin ve kapağı vidalayın.
Dilerseniz bayrak germe aparatı kullanarak bayrağın daha kolay monte edebilip ve gergin durmasını sağlayabilirsiniz. (Bkz. resim4)
1. Toprak Zemine Ankraj Sabitleme Sistemi
Öncelikle Direk Boyuna Uygun Çukur Açılır (*) Burada Dikkat Edilecek Husus Direk Dikilecek Alanın Toprak KaymasınaSebep Verecek Yerde Olmaması Bir Başka Konu Çukur Açılan ZeminÇok Yumuşak Topraktan Oluşuyorsa Çakıl Ve Taşlarla Beslenerek Sıkıştırılması Gerekir.
Ankraj Açılan Çukurun Zeminine Düz Bir Şekilde Konur Üst Kısmı Toprağın Üst Kısmına Eşitlenir Sonrasında Beton Karışım Dökülür, En Az İki Gün Donmaya Bırakılır.
Sağlıklı Sabitleme Yapabilmek İçin Kullacağımız Beton Karışımının Standartlara Uygun Hazır Beton Kullanılması Önerilir.
2. Beton Zemine Sabitleme Sistemi
Direkle Birlikte Gelen Saplamayı Çapına Uygun Matkapla Beton Zemin Delinir. Saplama Kimyasalla Deliğe Düz Şekilde Yerleştirilir. Dışarıda Kalan Kısım Direk Boyuna Göre En Az 6 cm Olmalı ve Direk Düzlüğünü Ayarlayacak Somun Ayar Payı Bırakılmalıdır.
Burada Dikkat Edilecek Husus Betonun Çok Sağlam ve Delinen Betonun Direk Boyuna Göre En Az 30cm Olması, Deliğinde 15cm Altında Olmaması Gerekir. Kullanılacak Kimyasalın Yapışma ve Donma Mukavemeti Yüksek Kalitede Ürün Olması Gerekir. Saplama ve Kimyasal Deliğe Yerleştikten Sonra En Az 1 Saat Donmaya Bırakılır.
Bayrak direği tercihe göre 5 metreden başlar 100 metre ve üstüne kadar çıkar. Talep edeceğiniz bayrak direği öncelikle tercihe bağlı olarak, bina boyu alan genişliği,çevre yüksekliği göz önünde bulundurulan değerlerdir. Aşağıdaki şemada bayrak direğinin bir insana göre konumunu belirler. Bu şemadan fayda-lanarak sizde talep edeceğiniz bayrak direği boyunu belirleyebilirsiniz.
DİREĞE GÖRE BAYRAK ÖLÇÜLERİ
1. Toprak Zemine Ankraj Sabitleme Sistemi
Direkler Arası Mesafe Bayrak Birbirine Çarpmasın İstiyorsak Kullanacağımız Bayrak Eni Kadar Mesafe Bırakmalıyız.
Ancak Gerek Uygulama Yapılacak Alanın Yeterli Olmayışı Gerekse Bütünlüğün Bozacağı Düşünüldüğünde Bayrak Eni Kadar Mesafe Göz Önüne Alınmaz.
Bu Durumda Bayrak Direğinin Buyuna Göre En Az 80 cm’den Başlayarak En Uygun Mesafe Ayarlanır.
Yüksek Olan Direğin Başta Yada Ortada Olması Sizin Tercihinizde dir.